Skip to main content

Welke relatie tips zou je elk stel nu willen meegeven? Als ik een interview afneem voor tijdschrift of voor een krant, is dit bijna altijd een vraag. Om te voorkomen dat ik steeds hetzelfde vertel, heb ik ze hieronder eens uitgeschreven.

Hou wel in je achterhoofd dat een goede relatie niet alleen een kwestie is van de juiste tips en trucs. Het gaat ook over inzicht, kunnen omgaan met je emotie en vaardigheid. Dat heeft vaak even wat tijd en bezinning nodig.

Relatie Tip 1: Begrijp dat je partner anders is

De meeste mensen komen in relatietherapie met de houding: “Als mijn partner nu maar eens normaal gaat doen, was het allemaal een stuk beter in onze relatie.” Nu is dat heel soms ook wel eens het geval, maar meestal is er geen schuldige in een relatie.

Kijk, ieder mens is verschillend. De geeft er voorkeur aan om alleen te zijn, de ander heeft liever zoveel mogelijk mensen om zich heen. Beide voorkeuren zijn natuurlijk prima.

Logisch toch?

Als jij echter liever alleen bent en je partner is dat liever niet, is het heel uitnodigend om hierin een soort tekort te zoeken van je partner. Denk dan aan:

  • Hij heeft nu eenmaal veel aandacht nodig
  • Als hij maar mensen om zich heen heeft, hoeft hij niet naar zichzelf te kijken
  • Al die oppervlakkige contacten passen wel bij zijn persoonlijkheid
  • Hij kan zich gewoon niet goed zelf vermaken

Wat eerst nog een voorkeur was, is nu ineens een afwijking geworden. Helaas gaat dat bij stellen heel vaak zo. Je kunt dit voorkomen door je er steeds weer aan te herinneren dat je partner anders is en dat dit prima is.

Relatie Tip 2: Maak tijd voor je relatie vrij

Een opdracht die ik regelmatig aan stellen meegeef is: “Maak twee keer per week twee uur vrij om samen door te brengen.” Je zult er van staan te kijken hoe moeilijk dat voor veel mensen is (voor sommige stellen is het al een hele uitdaging om tijd vrij te maken voor relatietherapie).

Het is moeilijk om je verbonden te voelen met iemand die je nooit ziet of spreekt. En dat bedoel ik niet alleen in de zin van niet aanwezig zijn, maar ook in de zin van psychologisch aanwezig zijn.

Samen de ontbijten terwijl je de kinderen vermaakt, je aankleedt en alvast een werktelefoontje pleegt is niet namelijk niet hetzelfde als gezamenlijk een wandeling maken. In de eerste situatie ben je weliswaar samen, maar je heb weinig aandacht voor elkaar. Tijdens een wandeling/etentje/of andere gezamenlijke activiteit kun je er echt voor elkaar zijn.

Relatie tip 3: probeer de ander te helpen

relatie tips John GottmanDe bekende relatiewetenschapper John Gottman zei eens: “Een relatie is een vorm van samenleven waarin je de ander helpt om zijn of haar dromen te verwezenlijken.” Ik vind dit altijd een mooie reminder in relatietherapie.

Stellen komen namelijk vaak in therapie met klachten in de trant van: “mijn partner doet niet wat ik wil”. Het idee is dat relatietherapie gaat helpen om er voor te zorgen dat je partner zich weer gaat gedrag.

Om voorbij dat patroon te komen is het vaak handig om je af te vragen: “wat wil mijn partner eigenlijk?”. Dus even niet focussen op wat jij tekort komt, maar voornamelijk op wat je partner mist.

Je zult zien dat deze focus op de behoeften van de ander enorm helpt om deze beter te begrijpen. En dat begrip helpt weer om de sympathie en de welwillendheid van de ander te vergroten. Als jij je begrepen voelt, sta je er toch ook meer voor open om naar de ander te luisteren.

Relatie tip 4: verzand niet in discussies

Als je een discussie al negenennegentig keer hebt gevoerd, zal er de honderste keer waarschijnlij niet een nieuw resultaat uitkomen. Klinkt toch logisch?

Binnen relaties blijkt dat dit nog niet zo gemakkelijk is. Stellen raken namelijk verzeild in steeds weer dezelfde discussie en kunnen zich niet inhouden om hem steeds weer te voeren.

Er zijn twee manieren om dit te voorkomen.

De eerste manier is inzien dat sommige relatieproblemen niet kunnen worden opgelost. Dit heeft te maken met wat ik bij tip 1 besprak. Als jij en je partner van mening verschillen, kun je discussiëren totdat je een ons weegt, maar het zal je niet helpen om dichter bij elkaar te komen.

De tweede manier is betere discussies te voeren. Als je echt wil dat jij en je partner een probleem oplossen, doe je dit niet door:

  • verwijten te maken
  • je standpunt te verdedigen zonder naar je partner te luisteren
  • je partner te beledigen of te kleineren
  • boos te worden en je stem te verheffen

Als je leert om te luisteren naar je partner, durft te kijken naar jezelf en bovendien je behoeften kunt duidelijk maken, is er kans dat je in ieder geval tot een werkbaar compromis komt.

Relatie tip 5: Werk aan je seks

Volgens veel stellen moet seks spontaan gaan. Als je zin in de ander hebt, komt het vanzelf.

Als je net bij elkaar bent, is dat vaak ook wel zo. Bij stellen met kinderen, drukke agenda’s en andere verplichtingen is het vaak een stuk minder vanzelfsprekend.

Bijzonder is bovendien dat seks het resultaat is van een goede relatie en tegelijkertijd ook een bijdrage levert aan de relatie.

Als een stel ruzie heeft, is het lastig om tot seks te komen. Het is nu eenmaal moeilijk om met elkaar te vrijen wanneer je het idee hebt dat de ander niets om je geeft. Wederom Gottman:

“Alle positieve dingen die er gebeuren in een relatie zijn voorspel.”

Tegelijkertijd kan seks er voor zorgen dat er minder ruzie in de relatie is. Het is lastig om boos te worden op iemand met wie je het net zo fijn gehad hebt immers.

Seks is dus iets wat aandacht behoeft omdat het zo belangrijk is voor je relatie. Laat dat niet over aan het toeval, maar pak de agenda er gerust bij om een goede sessie in te plannen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer relatie tips te bedenken, maar deze dekken de lading behoorlijk goed. Welke relatie tips hebben jou geholpen bij het verbeteren van je relatie? Laat ze achter in de reacties.

Leave a Reply