Skip to main content

Helping Couples Get Past The Affair is een handboek dat therapeuten kunnen gebruiken om stellen te helpen bij het verwerken van overspel (zoals de titel natuurlijk al zegt. Het is een goed onderbouwd boek bij een van de grootste onderzoekers op het gebied van relatietherapie. Als je dit soort cliënten regelmatig hebt, raadt ik het dan ook absoluut aan.

Voor je cliënten kun je het bijbehorende boek “Getting Past The Affair” gebruiken. Net als dit handboek is dat wel erg uitgebreid en daarom wat saai om te lezen. Maar de informatie is goed en de stellen die ik het geadviseerd heb zijn er vaak blij mee.

Inhoud

Een affaire in een huwelijk of lange relatie wordt in dit boek gezien als een traumatische ervaring. De partner die bedrogen is kan dan ook te maken krijgen met klachten die lijken op dat van een trauma. Denk bijvoorbeeld aan flashbacks die kunnen opkomen.

Een affaire is zo moeilijk voor de bedrogen partner omdat allerlei veiligheidsmechanismen ineens wegvallen. Dat kan zorgen voor gevoelens van angst en depressie en het gevoel dat de controle over het leven is weggevallen.

Wanneer je als therapeut gevraagd wordt om de omgang met vreemdgaan in goede banen te leiden, raadt het boek aan om in drie fases te werken:

  1. Omgaan met het trauma dat de relatie heeft veroorzaakt
  2. Een verhaal creëren dat verklaard waarom het overspel heeft plaatsgevonden.
  3. Verder gaan met het leven door vergeving, maar ook door maatregelen te treffen die de kans op herhaling minimaliseren

Deze fases worden uitgebreid beschreven met heel veel aandacht voor valkuilen en thema’s die kunnen spelen.

Ik herken uit mijn eigen praktijk zeer veel voorbeelden. Bijvoorbeeld de neiging van de bedrogen partner om alle details over het overspel uit te vragen (niet verstandig!). Of de kwetsbare maar belangrijke boodschap van de therapeut dat de bedrogen partner vaak ook een aandeel heeft gehad in het overspel.

Oordeel

Ik denk dat het boek onmisbaar is wanneer je met dit soort vragen van cliënten aan de slag gaat. Het is op dit moment het boek dat het meeste wetenschappelijk onderbouwing heeft en bovendien wordt het zelfhulpboek ook goed gewaardeerd op amazon. Het is dus een aanpak waar de lezer iets mee kan.

Een van de volgende boeken die ik ga bespreken is Better Results, waarin het vooral gaat over het vertalen van informatie naar je praktijk. Als ik dit boek zo lees is het daarom direct de vraag hoe je deze gigantische bak informatie nu gaat vertalen naar het hier en nu van een therapiegesprek. Daarover ga ik wellicht nog eens een casus schrijven.

Tot slot is het enige dat ik nog mis in het boek iets van een culturele beschouwing over overspel. Het is algemeen bekend dat vreemdgaan in bepaalde culturen betrekkelijk geaccepteerd is. Hoe valt dat te verklaren en kan die informatie helpend zijn voor partners die bedrogen zijn. Een discussie rond het openstellen van het huwelijk (beide partners hebben elkaars toestemming om buiten het huwelijk seksuele relaties te hebben) was wat dat betreft dan ook zeer welkom geweest.

 

Leave a Reply