Skip to main content

De Vijf Talen Van De Liefde is waarschijnlijk het best verkochte boek over relatietherapie. Het is wat mij betreft ook een prima boek om mee te starten, veel beter dan veel van de populaire boeken die gebaseerd zijn op “serieuze” relatietherapie.

Toegegeven, het heeft even geduurd voordat ik me kon zetten tot dit boek omdat ik dacht dat het nooit wat kon zijn. Noem me vooringenomen, maar het boek is gekozen door een streng Christelijke Amerikaanse prediker. Zijn theorie is nooit onderzocht en het is dus een typisch geval van: “Het is zo omdat ik het vind”.

Desalniettemin staat het boek al sinds 2009 op de New York Times bestsellerlijst. Het is in talloze talen vertaald en er zullen inmiddels miljoenen exemplaren van verkocht zijn. Ook op bol.com heeft het 119 veelal positieve recensies. Het raakt dus overduidelijk een snaar.

De Vijf Talen Van De Liefde

Ik vond het ook een heel behulpzaam boek.

Op de oppervlakte gaat het over vijf manieren waarop mensen hun liefde aan anderen laten blijken:

  1. Positieve woorden. Aan je partner laten blijken dat je hem of haar waardeert en blij bent dat hij of zij er is. Dingen als: “Fijn dat je vandaag zo lekker gekookt hebt.” of “Ik ben zo trots op je als ik je met onze zoon bezig zie.”
  2. Samen zijn. Tijd voor elkaar vrijmaken en aandacht aan elkaar geven. Vragen stellen over het leven van de ander en interesse tonen. Dingen samen ondernemen.
  3. Lichamelijk contact. Niet alleen seks, maar ook samen knuffelen, kussen of dicht tegen elkaar zitten.
  4. Cadeaus geven. Niet per se dure cadeaus, maar met een presentje laten blijken dat je aan iemand gedacht hebt.
  5. Dienen. Je partner helpen door de afwas te doen, even om te rijden of een lekker massage te geven (dat is direct ook liefdestaal 3).

Als je weet wat jouw liefdestaal is, kan je partner die tegen jou gaan spreken zodat je je meer geliefd voelt. Als jij weet wat de liefdestaal van je partner is, kun jij die gaan spreken tegen hem of haar.

Nu is er totaal geen onderzoek naar de effectiviteit van deze liefdestalen en het lijkt me ook wat simplistisch om er vanuit te gaan dat dit het probleem is in alle relaties.

Maar als je wat verder gaat kijken, veroorzaakt het idee van de liefdestalen allerlei dingen in relaties die enorm handig zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  • Je wordt aangemoedigd om niet alleen te denken: waarom laat mijn partner niet zien dat hij/zij van mij houdt? Maar eerst te denken: hoe kan ik aan mijn partner laten zien dat ik van hem/haar houdt.
  • Daarmee stop je met het afdwingen van liefde van je partner. Dus niet zeuren en pushen, maar vooral liefde tonen. Dan volgt de liefde van de ander vanzelf.
  • Het introduceert het idee dat aan een relatie gewerkt moet worden en dat het niet zomaar gebeurt.
  • Het wijst je op het feit dat je partner anders is dan jij en dat je er niet van uit kunt gaan dat wat jij prettig vindt, ook opgaat voor de ander

Zo worden er allerlei mechanismen in werking gesteld die ik ook ken van andere, beter onderzochte relatietherapieën. En het mooie is, dit gaat allemaal onbewust en zonder het uit te spreken. Simpelweg door 1 opdracht te geven. Ik vind dat heel elegant.

Luisterboek

Het boek is zo bekend, dat ik het heb gelezen als luisterboek. Dat was heel aangenaam. Chapman heeft een mooie gedragen stem, met een charmant southern accent. Luisteren is een mooie manier om meer boeken te lezen. Let wel: dit is alleen beschikbaar als Engelstalige versie.

Leave a Reply