Skip to main content

Je wilt meer weten over relatietherapie. Wellicht ben je zelfs van plan om te starten met relatietherapie, maar je zit nog met een aantal vragen. In dit artikel probeer ik al je vragen te beantwoorden.

 

Ik ben Robert Haringsma en ik werk fulltime als relatietherapeut. Ik ben systeemtherapeut, Gottman Therapeut en EFT therapeut. Dat zijn de drie grootste “scholen” binnen de relatietherapie. Daarnaast schreef ik het boek: “Probeer dit eerst eens; relatietherapie voor beginners” dat in mei dit jaar uitkomt. Ook ontwikkelde ik de online training “Het Relatieplan” voor stellen die met hun relatie aan de slag willen, zonder tussenkomst van een therapeut.

Wat is relatietherapie?

Het is moeilijk om precies te zeggen wat relatietherapie nu precies is. Bij de ene therapeut kan relatietherapie er namelijk heel anders uitzien dan bij de andere. Toch kan ik er wel een aantal dingen over zeggen die altijd hetzelfde zijn:

  • Relatietherapie heeft als doel om je relatie beter te maken
  • Relatietherapie doe je bijna altijd samen, al kunnen individuele gesprekken wel onderdeel uitmaken van het traject. Relatietherapie alleen zou ik je ontraden. Wat zegt het tenslotte over je relatie dat jij de enige bent die er aan wil werken?
  • Over het algemeen voer je gesprekken met een speciaal hiervoor opgeleide relatietherapeut

Ik weet dat dit een beetje open deuren zijn, maar dit is ongeveer het enige wat bijna alle relatietherapieën als overeenkomst hebben. Verder is het nogal afhankelijk welke therapeut je treft en voor welke insteek je kiest.

Wat doe je tijdens relatietherapie?

 

Dat is een mooie brug naar het volgende onderwerp:

Relatietherapie soorten

Er zijn talloze scholen binnen de relatietherapie, hieronder zal ik de meest voorkomende bespreken in Nederland.

Systeemtherapie: de systeemtherapie bekijkt psychologische problemen door de “systemtische bril”. Dat betekent dat ze proberen uit te vogelen hoe de omgeving van mensen hun psychologische problemen in stand houdt. Als je een systeemtherapeut treft is dit vaak een breed opgeleide therapeut die verschillende methoden en technieken kent en toepast.

EFT relatietherapie: De Emotionally Focussed Ttherapy is een therapiemethode die ervan uitgaat dat hechtingsproblemen in je jeugd, terugkomen in de relatie met je partner. Als je bijvoorbeeld weinig echte aandacht van je ouders hebt gehad, zul je dit heel sterk zoeken bij je partner op een manier die niet altijd handig is. Verder zoomt deze therapie vooral in op je emoties om via die weg te ontdekken wat er eigenlijk echt speelt.

Gottman therapie: Gottman is een Amerikaanse therapeut die talloze jaren onderzoek heeft gedaan naar wat er mis kan gaan in relaties. Hij kan onder meer voorspellen of stellen bij elkaar blijven op basis van een conversatie van vijf minuten. Deze methode heeft een duidelijke aanpak met concrete oefeningen.

Er zijn nog talloze andere therapiemethoden in de relatietherapie. Zoals IBCT relatietherapie, Gestalt Therapie  en Imago Relationship Therapy. De bovenstaande drie zul je in Nederland voornamelijk tegenkomen.

Relatietherapie vreemdgaan

Sommige problemen komen zo vaak voor binnen relatietherapie, dat ze een eigen “afdeling” hebben gekregen. Verschillende therapeuten hebben zich er op toegelegd en hebben specifiek voor die problematiek handleidingen ontwikkeld.

Overspel oftewel therapie bij vreemdgaan is daar één van. Zowel de hiervoor genoemde Gottman als Baucom hebben behandelplannen geschreven specifiek voor stellen die te maken hebben gehad met overspel.

Hoewel elke relatietherapeut hier vroeg of laat mee te maken krijgt, is het de moeite waard om een therapeut te kiezen die hier specifieke ervaring mee heeft. Vaak zie je dit wel op hun site vermeld.

Is relatietherapie zinvol?

Uit onderzoek blijkt dat relatietherapie werkt. De slagingskans van relatietherapie is ongeveer 75% blijkt uit meerdere studies. Dat betekent dat stellen bij elkaar blijven en gelukkiger in hun relatie zijn.

Daarbij moet ik wel eerlijk zeggen dat we niet helder hebben hoe en waarom relatietherapie werkt. EFT heeft er nogal een handje van om te zeggen dat zij de “beste” relatietherapie zijn, maar uit onderzoek blijkt dat alle methoden ongeveer even goed werken. Dezelfde resultaten zie je bij therapie naar individuele therapie.

De tip die we daarom geven is om een therapeut en een therapiemethode te kiezen die bij je past en waar je een goed gevoel bij hebt. Verder vind ik het belangrijk om een traject echt aan te gaan en er tijd en energie in te steken. Zo heb ik persoonlijk besloten om alleen nog met trajecten van minimaal drie maanden te werken.

Veel mensen hebben het idee dat relatietherapie mensen juist uit elkaar drijft omdat stellen vaak gaan scheiden nadat ze relatietherapie hebben gedaan. Dat is volgens mij echter een “selectie bias”. Met andere woorden: de mensen die je spreekt over relatietherapie zijn over het algemeen de mensen bij wie het niet gewerkt heeft.

Bovendien is het een probleem dat stellen vaak te laat in therapie gaan. Ik hoor vaak dat stellen bij me komen die achteraf willen kunnen zeggen dat ze alles geprobeerd hebben, terwijl de koek eigenlijk al lang op is. Het is veel prettiger om wat eerder in therapie te gaan, dan is de kans groter dat een relatietherapeut je nog kan helpen.

Wat zijn de kosten van relatietherapie?

Een goede relatietherapeut is meestal een psycholoog die daarna nog een specifieke relatietherapie opleiding heeft gedaan (of meerdere). Vaak zijn het vakmensen die zes tot acht jaar studie achter de rug hebben. Het tarief van relatietherapie is dan ook minimaal 100,- euro per uur. Je kunt vast iemand vinden die goedkoper werkt, maar check dan wel goed of deze persoon goed gekwalificeerd is en voldoende ervaring heeft.

Hoeveel gesprekken er nodig zijn, is moeilijk te voorspellen. Meestal kan je therapeut er na het eerste gesprek wel iets over zeggen. De looptijd van het traject is namelijk afhankelijk van de uitdagingen die jullie hebben. In mijn ervaring heb je tussen de 10 en de 20 gesprekken nodig om echt verandering te zien in een relatie.

De relatietherapie kosten zijn daarom vaak tussen de 1500 en de 2500 euro voor een volledig traject.

Ik heb voor een High End model gekozen waarbij ik maar start met 1 stel per maand. Dat betekent dat jullie mijn volledige aandacht hebben en een therapeut krijgen die er elk gesprek volledig voor gaat. Ik werk bovendien in een prettige omgeving, met veel aandacht voor privacy. Dit betekent wel dat mijn tarief wat hoger is. Als je wilt weten wat ik voor je kan betekenen, kun je hier een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek.

Kun je relatietherapie vergoed krijgen?

Relatietherapie wordt niet vergoed door je verzekering. Het is dus niet mogelijk om je bij de huisarts te melden met relatieproblemen om vervolgens doorverwezen te worden naar een relatietherapeut die vergoed wordt door de verzekering.

Soms is het wel mogelijk om als onderdeel van je behandeling voor depressie, angst of andere psychologische klachten ook gesprekken samen met je partner te voeren. Dit is dan onderdeel van je behandeling en wordt daarom niet gezien als relatietherapie (wat het op dat moment natuurlijk wel is).

Verder is het soms mogelijk om systeemtherapie te krijgen met je gezin als er problemen thuis zijn. Denk daarbij aan huiselijk geweld, opvoedproblemen en dergelijke. Je huisarts kan je vaak de weg wijzen om dit soort begeleiding te vinden in jouw omgeving.

Relatietherapie oefeningen

Relatietherapie tips

Aanmelden

Leave a Reply